Navigatie


Deze weblog is onderdeel van www.kevinamendt.nl

Gids Gemeentegrot Valkenburg

dinsdag 28 oktober 2008 |

Sinds Augustus 2007 ben ik werkzaam als gids in de Gemeentegrot Valkenburg. De Gemeentegrot, een onderaardse mergelgroeve, wordt door de Gemeente Valkenburg toeristisch geƫxploiteerd. Men kan er dagelijks terecht voor rondleidingen te voet en te trein. Zelf ben ik gids voor de te voet rondleidingen.

De Gemeentegrot is een zeer grote groeve en is van hoge cultuur- en mijnbouwhistorische waarde. Tijdens de rondleidingen merkt men vaak aan de bezoekers dat zij onder de indruk zijn van hetgeen allemaal aanwezig is in de Valkenburgse ondergrond. Menigeen verwacht niet dat achter de ingang zo'n uitgestrekt gangenstelsel aanwezig is en dat er zoveel te ontdekken en te zien is.

Gemeentegrot Valkenburg onder het kerkhof
- Het gebied onder het kerkhof, Gemeentegrot Valkenburg -

De hoofdingang van de Gemeentegrot Valkenburg is gelegen aan de Cauberg. Vanuit hier kan men deelnemen aan een rondleiding. Het gangenstelsel loopt onder de Cauberg door, voorbij de Wilhelminatoren en Kabelbaan tot aan het Sprookjesbos. In het Sprookjesbos bevindt zich ook een ingang naar de Gemeentegrot. Dit gedeelte is een aparte ontginning genaamd de Hoorensberggroeve. In het Sprookjesbos kan men een klein gedeelte van de groeve bezoeken. Ooit bevondt zich in dit gedeelte, bij het sprookjesbos, een mergel museum maar deze is helaas volledig verwaarloosd.