Navigatie


Deze weblog is onderdeel van www.kevinamendt.nl

Fluwelengrot Valkenburg

vrijdag 7 november 2008 |

Op zaterdag 4 oktober werd voor leden van de SOK (Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven) een dwaaldag georganiseerd in de Fluwelengrot Valkenburg. De Fluwelengrot, een van de grotten Valkenburg,is normaal alleen te bezoeken met een toeristische rondleiding of met een van de activiteiten die er georganiseerd worden door ASP of Mergelcarving. Een SOK dwaaldag betekent vrij rondlopen door de groeve. Dus de hele avond de tijd om een goed beeld te krijgen wat er zich, in dit geval, de Fluwelengrot bevindt.

Zeer speciaal in de Fluwelengrot zijn de zogenaamde vluchtgangen. Dit is een netwerk van middeleeuwse gangen. Ze zijn niet gegraven voor de winning van bouwsteen, maar als doorgangen vanaf en naar het Kasteel van Valkenburg. Tijdens de dwaaldag waren deze vluchtgangen en alle andere uithoeken van de kleine maar mooie groeve te bezoeken.

De dwaaldag in de Fluwelengrot was niet mogelijk geweest zonder de inzet van de SOK voorzitter en de medewerking van Stichting Kasteel van Valkenburg. Stichting Kasteel van Valkenburg beheerd de Fluwelengrot Valkenburg en stelde de groeve een avond open voor de SOK Leden.